Nieuws

Bezoek regelmatig onze website voor alle nieuwtjes omtrent de school, uitstappen, ...

Bijkomende info rond teststrategieën

  • 30 januari 2021

Momenteel worden er twee teststrategieën gehanteerd:

  • de federale teststrategie
  • de teststrategie voor scholen van Ben Weyts

 

Wat zegt de federale teststrategie?

 

Alle hoogrisicocontacten( HRC) of mensen met symptomen: PCR test op dag 1 en PCR test op dag 7 en verplicht 10 dagen in quarantaine. 

 

Wat zegt het testplan van minister Weyts? 

 

Als een personeelslid  of leerling in de school positief test op corona onderzoekt het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) met welke leerlingen en personeelsleden het besmette personeelslid of de besmette leerling een hoogrisicocontact heeft gehad. 
Had je kind een hoogrisicocontact? Dan nodigt het CLB je kind uit om een sneltest te laten afnemen. Het CLB maakt voor jou een afspraak en geeft je mee op welk tijdstip je op de testlocatie verwacht wordt. Je krijgt van het CLB een code per sms en een brief met meer informatie. De sneltest wordt afgenomen door een opgeleide vrijwilliger van het Rode Kruis Vlaanderen. 
Als het laatste nauwe contact met de besmette persoon langer dan 4 dagen geleden is, dan wordt je kind enkel uitgenodigd om een ‘gewone’ test (PCR) te laten afnemen op dag 7.  
Sneltesten worden enkel in het leerplichtonderwijs gebruikt. Kleuters worden, in overeenstemming met de federale teststrategie, niet onnodig getest. Enkel leerlingen uit het lager en secundair onderwijs worden uitgenodigd om een sneltest te laten afnemen. 
Je kan de sneltest ook weigeren. In dat geval krijg je van het CLB een code waarmee je je kan aanmelden in een testcentrum om op dag 7 na het nauwe contact met een besmette persoon een PCR-test te laten afnemen. 

 

  • De afname van deze test gebeurt ‘s avonds in het CLB van het gemeenschapsonderwijs, Augustijnenstraat 80, 2800 Mechelen.
  • In Mechelen ten vroegste operationeel in de week van 8 februari.
  • Eén ouder mag het kind vergezellen. Ouder en kind dragen een mondmasker, ook kinderen jonger dan 12j.

 

Wat is een sneltest? 

 

Een sneltest corona detecteert een stukje eiwit van het coronavirus. Tijdens de test krijgt je kind een  keelwisser in de keel en een staafje in de neus. Na 15 minuten is duidelijk of je kind besmettelijk is. De sneltest  is minder pijnlijk dan een ‘gewone’ coronatest (PCR-test).

 

 

 

Waarom worden de sneltesten ingezet?

 

Het is belangrijk voor alle leerlingen dat hun school open blijft. Dat kan alleen als het veilig is voor leerlingen en personeel om naar school te komen. Om die veiligheid te bewaken worden sneltesten ingevoerd voor leerlingen en onderwijspersoneel.
Met sneltesten kunnen besmettingsclusters en superverspreiders snel in kaart worden gebracht. Als iemand na een hoogrisicocontact positief blijkt te zijn kan het contactonderzoek meteen opgestart worden en kunnen maatregelen genomen worden zodat anderen niet besmet worden.

 

Resultaten sneltest en de gevolgen van de resultaten.

 

Je kind blijft minstens 7 dagen thuis, ongeacht het resultaat van de test. Ook als je de sneltest weigert, blijft je kind minstens 7 dagen thuis en volg je de richtlijnen van je huisarts.

  • Het resultaat van de sneltest is positief? 

 

Raadpleeg je huisarts en hou je kind minstens 10 dagen in isolatie thuis, te tellen vanaf de dag van het positieve testresultaat. Je kind mag terug naar school vanaf dag 11 als het 3 opeenvolgende dagen symptoomvrij is.
Het CLB neemt contact met je op om na te gaan met wie je kind op school nauwe contacten had. Daarnaast word je ook gecontacteerd door het contactcenter van de overheid via het nummer 02 214 19 19 of krijg je een sms van het nummer 8811. Het contactcenter van de overheid gaat na met wie je kind nauw contact had buiten de schoolmuren.

  • Het resultaat van de sneltest is negatief? 

 

Hou je kind 7 dagen in quarantaine. Het heeft immers een hoogrisicocontact gehad. Een negatieve sneltest bewijst niet dat het kind geen COVID-19 heeft. Op de 7de dag moet je kind een PCR-test afleggen. Het CLB bezorgt je de code om hiervoor een afspraak te maken bij een test- en triagecentrum. Is die test negatief, dan kan je kind weer naar school. Als de PCR-test positief is, gaat je kind gedurende minstens 10 dagen in isolatie. Neem contact op met je huisarts. Je wordt opgebeld voor contactonderzoek door het nummer 02 214 19 19. Je kind kan terug naar school als het 3 opeenvolgende dagen symptoomvrij is.

 

Besmettingsclusters en mobiele testcentra

 

Als er zich meerder besmettingen voordoen op school en deze worden door contacttracing aan mekaar gelinkt dan spreekt men van clusterbesmetting.

In dat geval worden volledige klassen of zelfs de hele school getest. Daarvoor worden mobiele testteams ingeschakeld (bussen) Deze zijn echter overbevraagd. Als er geen mobiel testcentrum beschikbaar is dan gaan CLB en de crisiscel van de stad samen opzoek naar een  andere testlocatie. Indien mogelijk wordt het vaccinatiecentrum in de Nekkerhal dan omgebouwd naar testlocatie. Afhankelijk van het aantal besmettingen kan er dan beslist worden om de school te sluiten.

 

Nieuwe definitie van hoogrisicocontacten

Tot op heden werden kinderen in de lagere school, wanneer ze in contact kwamen met een besmet kind, nog beschouwd als een laag risico contact (LRC). 

Vanaf 25/1 worden leerlingen die naast, voor of achter een besmet kind zaten beschouwd als een hoog risico contact (HRC